İthaki Yayınları’ndan ‘künye’ kararı

Posted by

İthaki Yayınları, yeni kitap baskılarında kitaplarda emeği geçen bazı editör, redaktör ve tasarımcıların isimlerinin künyelerden çıkarılmasına ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada söz konusu uygulamanın yarattığı tartışma ve gelen eleştirilerin ardından baskı künyelerine dair bu uygulamanın devam ettirilmeyeceği duyuruldu.

‘BU UYGULAMAYI DEVAM ETTİRMEYECEĞİZ’

Açıklamada yer alan ifadeler şöyle:

İthaki Yayınları olarak 27 yıl önce, her bir kitabın yeni, heyecan verici, öğretici dünyalara açılan kapılar olduğuna inanarak yola çıktık ve hâlâ aynı heyecanla yayıncılık yapmaya devam ediyoruz. Bu süreçte okurlarımızın ve yayın camiası paydaşlarının görüşlerini önemsediğimizin, ilerletici, dostça her türlü eleştiriye kulak verdiğimizin bilinmesini isteriz.

Son günlerde yaşanan ‘künye düzenlemesi’ tartışmasına da benzer şekilde yaklaşıyor ve okurlarımıza, yayıncılık dünyasına bu açıklamayı yapmayı borç biliyoruz.

Bugüne kadar kitaplarımızdaki künyeyi mümkün olduğunca geniş tutarak katkıda bulunan herkesin emeğini işaret etmeye çalıştık. Ancak yıllar içinde yaşadığımız bazı hukuki sorunlar nedeniyle kitaplarımızın tekrar baskılarında zaman zaman düzenleme yapıyor ve halihazırda yayınevi bünyesinde çalışmayan kişilerin isimlerine yer vermiyorduk. Bu kararın kişilerden, isim tartışmalarından azade alındığının bilinmesini isteriz.

Ancak söz konusu uygulamanın yarattığı tartışma ve gelen eleştiriler bizi tekrar değerlendirme yapmaya yöneltti. Gelinen noktada tekrar baskı künyelerine dair bu uygulamayı devam ettirmeyeceğimizi duyuruyor, bu kararın yayın dünyasındaki benzer tartışmalara katkı sunmasını içtenlikle ümit ediyoruz. “

YAYINEVİ EMEKÇİLERİ PLATFORMU: KÜNYE EMEĞİMİZDİR

Yayınevi Emekçileri Platformu da kitaplarda emeği geçen eski yayınevi çalışanlarının adlarının çıkarılmasına ilişkin ‘Yayın Emekçisinin Adı Yok!’ başlığıyla dün (28 Mart) bir açıklama paylaştı.

Platform, söz konusu uygulamanın “yeni ve münferit” bir vaka olmadığını belirterek, birlikte mücadele etme ve #KünyeEmeğimizdir etiketi ile kampanyaya destek çağrısı yaptı.

Açıklamada, “Manevi hak ihlali ve etik ihlal gibi sorunlar içeren bu tür uygulamaları reddediyoruz. Yayınevi emekçilerinin keyfi ücretlere, güvencesizliğe mahkum edilmesi yetmiyormuş gibi misilleme olarak isimlerinin de silinmeye çalışılması emeğin hiçe sayılması anlamına geliyor. Meslektaşlarımızın yanındayız ve sürecin takipçisi olacağız,” dendi.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir